Skip to main content

Kan unge også få tandprotese?

Når vi taler om tandproteser, er det en almindelig misforståelse, at det primært vedrører ældre generationer. Unge mennesker kan også have brug for tandproteser af forskellige årsager, og det er vigtigt at forstå, hvorfor og hvordan det kan ske.

Tandproteser har ingen aldersbegrænsning – de er for både unge og pensionister.

Unge mennesker, der oplever tandtab, kan med moderne proteser fortsætte med at smile, tale og spise som normalt, uden at det er tydeligt, at de bærer protese. Moderne tandproteser er langt fra de stereotype gebis, der skreg af falske tænder i gamle dage. Takket være teknologiske fremskridt er tandproteser i dag næsten ikke til at skelne fra naturlige tænder. De nye proteser er ikke kun naturlige af udseende, men også behagelige, da de skræddersys til den enkeltes mund. Der findes en bred vifte af protesetyper, herunder delprotese, helproteser, smileproteser og signaturproteser.

Årsager til, at unge ønsker tandproteser

Tandulykker: Sportsskader, bilulykker eller andre uheld kan forårsage alvorlig tandskade, der kan kræve en tandprotese.

Medfødte tandproblemer: Nogle unge lider af medfødte tandproblemer, såsom misdannede eller unormalt placerede tænder, som kan rettes med tandproteser.

Tandkødsproblemer: Selv unge kan opleve tandkødsproblemer, som kan føre til tandtab. Dette kan kræve tandproteser for at gendanne tændernes funktionalitet og bevare oral sundhed.

Tandprotese tilskud til unge

Tandproteser er, som tidligere nævnt, ikke kun relevante for pensionister. Unge kan også have behov for proteser, uanset om det skyldes ulykker, genetiske faktorer eller manglende tandsundhed. Men som ung har du ikke adgang til helbredstillæg, så hvordan får du tilskud til en tandprotese?

I tilfælde af tandtab som følge af ulykker eller visse medicinske tilstande, såsom epilepsi, kan kommunale tilskud ofte dække omkostningerne.
For yderligere information om tilskud og støtte til tandproteser for unge, kan du kontakte Tandlægeforeningen.