Skip to main content

Rengøring af protese

Når først man er blevet protesebærer, er man det resten af livet. Uanset hvilken form for tandprotese du bærer, har den med garanti været omkostningsfuld. Derfor er det også særligt vigtigt, at du vedligeholder den og sørger for, at den har de bedste vilkår for at holde længst tid muligt.

Hos Proteseeksperten udfører vi dagligt rengøring af tandprotese på både vores egne patienter, men også patienter udefra. 

Hvorfor er rengøring af protese vigtigt?

Når du er bære af protese, skal du se på den, som var det dit eget originale tandsæt. Derfor kræver den også, at du værner om den, børster den korrekt og får den tilset hos en tandlæge med speciale i tandproteser.

Du skal holde din protese ren for at:

  • Undgå svamp.
  • Undgå sår i mundhule og slimhinder.
  • Vedligeholde det kosmetiske.
  • Beholde den i så lang tid som muligt.

Når det kommer til vedligeholdelse af din protese, er der to parametre du skal tage hensyn til – den daglige rengøring og et årligt eftersyn. 

Daglig rengøring af din tandprotese

Daglig rengøring af din protese er alfa og omega for at din protese, holder længst tid muligt. Det er vigtigt, at du rengør den to gange om dagen – morgen og aften. Protesen fungerer nemlig præcis som var det dine egne tænder. Selvom protesen fungerer som dine almindelige tænder, så skal du stadig være opmærksom op, hvordan du rengør den.

Eksempelvis skal du være opmærksom på, at du ikke må rengøre protesen med tandpasta, da slibemidlet slider på tandprotesen. Vi anbefaler derfor at du bruger proteserens, som du kan købe på vores klinik. 

Hvordan rengør jeg min protese?

Morgen

Når du vågner om morgenen er det naturligt at fastsætte din protese som noget af det første. Inden du gør det, er det dog vigtigt, at du sørger for at rengøre den. Har du delprotese, er det vigtigt, at du også rengør dine egne tænder inden den fastsættes. De bakterier der dannes mens du sover, kan lave huller i dine tilbageværende tænder, hvilket betyder, at du ødelægger de tænder, du har tilbage.

Aften

Din aftenrutine skal altid inkludere en rengøring af tandprotese. Det skal gøres med en speciel protesetandbørste og tilhørende renseprodukt. På den måde sikrer du dig, at alle bakterier og madrester fjernes. Er protesen en delprotese, er det samtidig også vigtigt, at du renser bøjlerne, da der også kan sidde madrester og bakterier på disse.

Årligt eftersyn og rengøring af din tandprotese

Selvom du sørger for at holde din protese ren til hverdag, er det vigtigt at du som minimum kommer til et eftersyn én gang årligt. Ved et regelmæssigt eftersyn tjekker vi nemlig om alt er som det skal være. Læs mere om et regelmæssigt eftersyn her.

Det indebærer at vi tjekker om:

  • Den stadig passer i størrelsen
  • Noget skal repareres
  • Rengøringen bliver vedligeholdt
  • Dine eksisterende tænder er sunde

Derudover er det altid en god mulighed for at få svar på de spørgsmål du end måtte have. Det vigtigste for os er, at din protese passer dig som den skal og du er glad for løsningen.

Hvad sker der, hvis du ikke plejer din tandprotese?

Hvis ikke du sørger for at rengøre din protese, som minimum 2 gange dagligt, kan du risikere at få misfarvninger. Uanset om der er tale om en helprotese eller en delprotese, skal du anse den som en del af dit originale tandsæt. Ligesom med et rigtig tandsæt kan du faktisk også få tandsten i din protese. Tandsten gør, at bakterier har lettere ved at sætte sig fast.

Det er derfor noget du helst gerne skal undgå, hvis du gerne vil have din protese til at holde så lang tid som muligt.

Vedligehold din protese

Det er vigtigt at rengøre din tandprotese derhjemme. Protesen skal børstes både morgen og aften med en speciel protesebørste og et renseprodukt beregnet til brug på tandproteser. Du må ikke anvende tandpasta, da dette slider på protesen.

Brug proteserens til rengøringen

Proteserens opløser og fjerner effektivt af belægninger på din tandprotese. Det er derfor vigtigt at du bruger dette, når du skal rengøre din protese – både morgen og aften. I klinikken har vi selvfølgelig et udvalg af rens til din protese – kig forbi i dag.